logo


TARİHÇE

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde 1965 yılında kurulmuş olup ülkemizde uzmanlık eğitimi veren ilk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Birimidir. Kuruluşundan bu yana uzmanlık eğitimlerini anabilim dalımızdan tamamlayanların sayısı 85’in üzerindedir. Mezunlarımız yurt içi ve yurt dışında akademik, devlet ve özel sağlık sistemi olmak üzere çok çeşitli alanlarda hizmet vermektedir. Anabilim Dalımız Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlığı sonrası doktora düzeyinde eğitim veren Türkiye'deki ilk ve halen tek kuruluştur. Anabilim Dalımız bünyesinde 2 adet Uygulama Araştırma Merkezi ve yan dal eğitimi veren ‘El Cerrahisi Bilim Dalı’nı da barındırmaktadır. Üniversite düzeyinde endoskopi ve lazerin plastik cerrahideki ilk uygulamaları Anabilim Dalımızda gerçekleşmiştir.


DETAYLI TARİHÇEMİZ

Hacettepe öyküsü 1965’de başlıyor. 1965 öncesi Türkiye’de Plastik Cerrahi ameliyatları yapılıyor tabii ama bugünkü anlamıyla bir Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Eğitimi veren birim, bölüm veya anabilim dalı yok. Ancak doğal olarak bu tarihten öncesine gitmemiz gerekmekte.

Plastik Cerrahi dalının 16. Yüzyıla, Şerafettin Sabuncu’nun plastik cerrahi uygulamalarını içeren, 100’ü aşkın minyatürlerden oluşan Türkçe yazılmış kitabına kadar uzanan bir tarihi var. Diğer taraftan ülkemizde 18. yy’ın sonlarına kadar yüksek öğretim için tek müessesenin medreseler olduğunu biliyoruz. Medreselerin temelleri ise 9. yy a kadar gidiyor. 1453 de İstanbul’un fethinden sonra Sekizli Medrese ve Darüşşifa yani hastane inşa ediliyor. İstanbul Tıp fakültesi 1970 yılını Fakültenin kuruluşunun 500. yılı olarak Kabul edilmiştir ki şimdi 550.yılları olmakta. Sultan II.Mahmut zamanında kurulan Tıbhane-I Amire kuruluyor ve 1827 de modern anlamda açılan ilk tıp okulu. Dolayısıyla bu kadar eski tarihleri olan fakültelerden yetişen bir çok cerrah da olmuştur. Bunların içinden bir kısmı yurt dışına da giderek Plastik rekonstrüktif cerrahi veya çene cerrahisi alanında kendi eğitimlerini gerçekleştirip yurda gelmiş ve burada uygulamalar yapmışlardır. O yıllarda cerrahlar vücudun çeşitli alanlarına müdahale edebiliyorlarmış. 1850 yıllarından itibaren rinoplasti, dil büyüklüğü, çene kanseri, deri greftleri, skrotum nekrozu, bacak ve elde flegmon gibi ameliyatların yapıldığını görmekteyiz. Örnekler verecek olursak 1893-1897 arasında Dr. Cemil Topuzlu’nun yaptığı 758 girişimin 120 si plastik cerrahiye ait. Mim Kemal Öke, 1. Dünya savaşı sırasında kafa yüz, maksilla cerrahileri yapıyor. Cumhuriyet sonrası ilk kayıtlı plastik cerrahi girişimleri ise Uşak Devlet hastanesinde Dr. Mustafa Avni bey yapıyor ve o sırada Gülhane’de stajyer doktor olan Halit Ziya Konuralp bunları arşivliyor.

Halit Ziya Konuralp (İstanbul’da)ve Cihat Borçbakan (Ankara’da)hocalar Plastik Cerrahi tarihçesinde çok önemli yer tutuyorlar. 1959 da Londra’da Plastik Cerrahi dernekleşme hayalleri yapılıyor aralarında.

1954 yılında Türkiye Turizm Kurumu, Amerika’dan bir vapur satın alıyor ve Türkiye’nin tanıtımı amacıyla 14 haziran-16 Ağustos 1954 tarihlerinde Necdet Or kaptanlığında 63 gün sürecek yolculuğa çıkıyor. Bu rüya gibi gezi Casablanca, Las Palmas, Havana, Miami, Charleston, Baltimore, Lizbon, Coted Azur ve New York limanlarına uğruyor. Güler Gürsu o yıllarda henüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenci. O da bir organizasyon sayesinde bu sefere katılıyor ve bu sayede bir çok tecrübe ediniyor. Bu tecrübelerle Gürsu, fakültenin 5. Yılında iken intern matching programı ile Amerika’da Jacksonville /Florida’da bulunan Baptist Memorial Medical Center’daki program ile eşleştiriliyor. Mart 1957 de tıp fakültesini bitirdikten sonra oraya gidiyor. Genel Cerrahi bölümünde 2 yıl süreyle “rotating ve surgical internship” olarak eğitim alıyor. Sonra 1959-1961 de Beth Israel Medical Center/New York ‘ta Genel Cerrahi eğitimi alıyor. Sonra Mount Sinai Tıp Fakültesi’nde 1961-1963 yıllarında Plastik Cerrahi eğitimi alıyor.

Bu arada 1961 yılında Türkiye’de iki önemli olay gerçekleşiyor. Birincisi Türk Plastik Cerrahi Cemiyeti Ankara’da kuruluyor. Dr. Halit Ziya Konuralp ve Dr. Cihat Borçbakan 1961 eylül ayında plastik cerrahiye yakınlıkları ve uğraşıları nedeniyle diğer dallardan hekim arkadaşları da Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisinde toplayarak cemiyetin kurulmasını sağlıyorlar. 1961 de kurulan derneğimiz 1963 de ise IPRS ye üye kabul ediliyor.

1961’in ikinci önemli olayı ise Hacettepe Çocuk Hastanesinin çatısında çıkan yangın. Hacettepe Çocuk Hastanesi yangın sonrası hızla ve daha büyük olarak inşa edildikten hemen sonra Dr. İhsan Doğramacı Ankara Hacettepe’de 2. Ortadoğu-Akdeniz Kongresini gerçekleştiriyor. Konjenital anomaliler konusunda konuşmacı olarak da Joseph Arthur Barsky’yi davet ediyor. Barsky’nin 2 damak yarığı, 1 yaygın nörofibromatozis olgusunu ameliyat etmesi de bekleniyor. Amerika’da yanında çalışan Gürsu’yu da tercüman ve asistan olarak getiriyor. Gürsu New York’a döndüğünde o yıl genel cerrahi programında çıkan bir yeni uygulama nedeniyle bir yıl daha eğitim alması gerekiyor. Dr. Julius Jacobson III yanında bir yıl deneysel mikrocerrahi eğitimi alıyor. 1963’de Washington DC deki 3.IPRS Dünya kongresinde Halit Ziya Konuralp, Cihat Borçbakan, Esat Toksu ve Ralph Millard ile tanışıyor. Daha sonra Dr. Gürsu, Jacobi Üniversitesi/ Elmhurst General Hospital’de Acil ve Plastik Cerrahi Bölüm Başkanlığı görevlerine atanıyor. Ancak burada sadece 3 ay çalışabiliyor, kendisi Ankara’ya çağırılıyor.

1965 de Sağlık bakanlığında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi diye bir uzmanlık alanı yok. Dr. İhsan Doğramacı, ileri görüşü, zekâsı ve sarsılmaz inancı sayesinde bir çözüm yolu bulup Hacettepe’de Plastik Cerrahiyi kurmaya kararlı. Dr. Gürsu, Ocak 1965 de yurda dönüyor, 7 Mart 1965 de ise genel cerrahi uzmanlık sınavına girerek genel cerrahi uzmanı diplomasına sahip oluyor.

1965 de Bratislava/Çekoslovakya’da düzenlenen Plastik Cerrahi Kongresine Dr. Millard ameliyat yapmak üzere çağırılıyor ve o da asistan olarak kendisini daha önce 2 hafta süre ile asiste eden Dr. Gürsu’yu istiyor. Bu sayede Dr. Gürsu Avrupa’da Janusz Bardach, Ladislav Farkas, Eric Pitt Anna Burian gibi önemli isimlerle tanışma fırsatı buluyor. 1966 da kazandığı 3 aylık burs sırasında Paris’te de bir çok ünlü isimle tanışıyor ve sonrasında Avrupa’da farklı merkezleri ziyaret ediyor. Sonrasında Türkiye’de çok şey yapabileceğine inanıyor. Bu arada 6 sınıf arkadaşının da plastik cerrahi uzmanı olduklarını ve hep birlikte kurulmuş olan cemiyete katılarak bir çok önemli iş yaptıklarını biliyoruz. Türk Plastik Cerrahi cemiyeti 1961 de kurulmasına karşın ilk kongresini ancak 1968 de yapabiliyor. Büyük Ankara oteli/ Ankara’daki ilk kongreye Dr. Skoog’un davet edilmiş olması çok renk katıyor.

Yasal olarak plastik cerrahinin 1969 yılında, bir “üst cerrahi branş” olarak tanınması ve Hacettepe Tıp Fakültesi’nin bu dalda uzmanlık eğitimi vermesine onay verilene kadar geçen süre, yardımcısız, yataksız, sancılı yıllar. Oysa, Sağlık Bakanlığı’nca varlığı inkar edilen bu dalda, Hacettepe Tıp Fakültesi’nde, genel cerrahi bölümüne bağlı ve yıldırım hızı ile çalışan bir ünite var, asistanı yok, fakat tüm cerrahi aletler İngiltere’den getirtilmiş haftada bir gün ameliyat günü ayrılmış (o zaman zaten toplam 4 ameliyat odası var) ve bir teknisyen de yardımcı olarak verilmişti. Dr. Gürsu, 22 kasım 1969 da o zaman plastik cerrah olarak doçentlik sınavına başvurup kazanarak bu ünvana sahip olan ilk kişi oluyor. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Doçenti olması ile başlayan süreçte, Sağlık Bakanlığı Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiyi bir üst branş olarak resmen, Uzmanlık Tüzüğüne ve Sağlık Şurasına Birim olarak ekliyor. Bu arada 1969 yılında, Hacettepe Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi’nden ayrılacak ve yeni kurulan özerk Hacettepe Üniversitesinin Tıp Fakültesi oluyor. Sonra Hacettepe Tıp Fakültesi’nde bu isimle bir bölüm kurulması ve uzmanlık eğitimi vermesine izin veriliyor. Birimin adı Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi bölümü olarak konuyor ve ilk asistan olarak Onur Erol 1969 yılında alınıyor. Genel Cerrahi, KBB birimlerinden asistanlar rotasyon için gelmeye başlıyorlar. Artık Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi adında bir birim var, asistanları olan eğitim verilen, öğrencileri ve hastaları olan.

Hacettepe’nin aslında bir çocuk sağlık merkezi olarak doğmasının ve çocuk hastanesine dönüşerek tıp fakültesinin omurgasını oluşturmuş olması birimimiz için inanılmaz bir destek ve kaynak oluyor. Türkiye’nin bu en gözde çocuk hastanesine başvuran hastaların pediatri ve özellikle genetik bölümünün doktorlarının destekleri sonucu kuvvetli bir hasta kitlesi oluşuyor. Başvuran hastalar içerisinde önceleri dişleri yarıktan dışarı uzanan ve ileri derecede konuşma bozukluğu olan ergen hastalar çoğunlukta iken, giderek hasta profili daha küçük yaşlara kayarak, daha bir yıl geçmeden de yeni doğmuşlara ulaşmaya başlanıyor. Anestezi bölümünün ise o yıllarda Türkiye’de imkânsız görüleni sağlaması yani 3 aylık bebeklere anestezi vermesini de unutmamak gerek.

1969 yılında Sağlık Bakanlığı Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiyi bir üst branş olarak resmen, Uzmanlık Tüzüğüne ve Sağlık Şurasına Birim olarak ekliyor. Bir sonraki adım ise Hacettepe Tıp Fakültesi’nde bu isimle bir bölüm kurulması ve uzmanlık eğitimi vermesine izin verilmesi oluyor.

1969 yılında, Hacettepe Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi’nden ayrılacak ve yeni kurulan özerk Hacettepe Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi olacaktır.

Bu tarihi gelişmeden sonra 1969 da GG resmen Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Doçenti oluyor. Doçent olmasıyla birlikte artık asistan alabilecek ve uzman yetiştirebilecek konuma geliyor.

1969 yılında asistan olarak alınan ilk kişi Onur Erol. Dr. Erol genel cerrahi uzmanı olup sınav ile Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiye alınıyor.


Dr. Onur Erol:

Kendisi 26 Aralık 1939 doğumlu, Tıp Eğitimini 1959-1965 arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapmış, 1965-1969 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde Genel Cerrahi ve 1969-1971 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiden uzmanlık almıştır. 1972-1974 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi’nde yardımcı doçent, 1974-1980 Yılları arasında doçent, 1980-1989 yılları arasında Profesör olarak çalışmıştır.

1976-1977 yıllarında Eastern Virginia Medical School, 1977-1977 Miami Üniversitesi, Miami, Florida, 1977-1978 Baylor College of Medicine, Houston, Texas’ta çalışmalar yapmıştır.

Dr. Onur Erol Hacettepe’de bulunduğu sürece birçok özgün ve değerli çalışması ile eğitime çok katkıda bulunmuştur. Özellikle prefabrikasyon, meme rekonstrüksiyonları, face-lift, rinoplasti, meme redüksiyonları, yanık sonrası rekonstrüksiyon, vajen rekonstrüksiyonu gibi bir çok konuda öncü çalışmalar yapmış, birçok yeniliğe imza atmıştır. Onur Erol birçok ulusal ve uluslararası ödüle sahiptir.

1989 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden kendi isteği ile ayrıldıktan sonra Bilimsel çalışmalarına İstanbul’da devam etmiştir.

Hacettepe Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’na ikinci asistan olarak 1970 yılında Kamuran Kıvanç Alınmıştır.


Dr. Kamuran Kıvanç:

1933 yılında Gaziantep’te doğmuş ve 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuş. Genel Cerrahi uzmanlığından sonra 1970-1972 yıllarında Hacettepe Plastik Cerrahi Anabilim dalında uzmanlık eğitimi almıştır. Sonrasında emekli oluncaya kadar Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak çalışmış ve 2018 de aramızdan ebediyete ayrılmıştır.


Dr. Yücel Erk:

Hacettepe Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiye üçüncü asistan olarak 1971 yılında Dr. Yücel Erk alınmıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra genel cerrahi uzmanı olmuştur. 1971-1973 yılında Hacettepe Plastik Cerrahi Anabilim dalında uzmanlık eğitimi almıştır. Baylor College of Medicine, Houston , Texas da çalışmalar yapmış, ödüller almıştır. Eylül 1999-2002-2005 yıllarında Anabilim Dalı başkanlığı yapmıştır. 2008 yılında Hacettepe Üniversitesinden emekli olarak ayrılana değin Plastik Cerrahi Öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Hacettepe’de burun ve estetik meme cerrahisi, kraniyofasiyel cerrahi alanlarında başarılı çalışmalar yapmış, eğitimler vermiştir.

Yücel Erk, 1999-2002 yıllarında Anabilim Dalı Başkanlığı yapmıştır.


Dr. Cemalettin Çelebi:

Dr. Cemalettin Çelebi genel cerrahi uzmanı olmayan ve ilk kez doğrudan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı olarak yetiştirilmek üzere sınavla alınan kişi 1973 yılında Dr. Cemalettin Çelebi olmuştur. Kendisi sadece Hacettepe’de değil, Türkiye’de tıp fakültesi eğitiminden sonra doğrudan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanlık eğitimi yapmak üzere alınan ilk asistandır. Türkiye ’de doğrudan Hacettepe Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanlık eğitimi verilen ilk Anabilim dalıdır. 1973 yılında Anabilim Dalının yaptığı 3 basamaklı sınavda başarılı olarak uzmanlık eğitimine başlamış ve Hacettepe’de o yıllarda 6 yıl süreyle yapılan uzmanlık eğitimin yaparak başarıyla tamamlamıştır. Uzman olduktan sonra 1982 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kurucu dekan Namık Kemal Baran ile birlikte Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmış ve 1983 yılında yardımcı doçent olarak akademik kadroya geçmiş ve oradan emekli olmuştur.


Dr. Abdullah Keçik:

Gaziantep lisesini bitirdikten sonra 1968 de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 1968-1972 arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi-Genel Cerrahi bölümünden uzman olduktan sonra 1974-1976 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalında uzmanlık eğitimi almıştır. 1979 da doçent, 1988 de profesör olmuştur.

1982 de 6 ay süre ile Nancy Üniversitesi/Fransa‘da J. Michon’un yanında el cerrahisi ve mikrocerrahi konularında eğitim almıştır. Hacettepe’ye döndükten sonra el ve mikrocerrahi konularında çalışmış ve bu alanda eğitime çok katkısı olmuştur. Abdullah Keçik 2002-2008 arasında Anabilim Dalı Başkanlığı yapmıştır. Nisan 2011 de emekli olmuştur. Ankara’da çalışmalarına devam etmektedir.


Dr. Ömer Şensöz:

1944 yılında Manisa’da doğmuştur. Ankara Deneme lisesini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1968 yılında mezun olmuş ve aynı fakülteden 1972 yılında Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. 1972-1974 yıllarında İzmir Hava Kuvvetleri Hastanesinde alışmıştır. 1974-1976 yılları arasında Hacettepe Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi bölümünden uzman olmuştur. 1979 da doçent olmuştur.

1979-1982 yılları arasında Ankara’da serbest hekim olarak, 1982-2009 yılları arasında ise Ankara Numune Hastanesinin şefi olarak çalışmıştır. 2010-2013 yılları arasında Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı ve Rektör yardımcılığı görevi yapmıştır.

2014-2016 arasında Kolan British Hospital-Lefkoşe’de, 2016-2017 yıllarında Şişli Kolan International Hospital’da çalışmış ve 2017 yılından bu yana Özel İzan Hastanesinde görevini sürdürmektedir.


Dr.Muvaffak Sipahioğlu:

Hacettepe Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’ndan uzmanlık eğitimi almamış ancak plastik cerrahi uzmanı olarak çalışmıştır.

Kendisi 1969 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden hekimlik diploması almıştır. 1973 yılında Genel Cerrahi Anabilim Dalında Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra . 1976 yılında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim dalında Uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 1978 yılında Hacettepe Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalında çalışmaya başlamıştır. 1982 yılında Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalında Üniversite Doçenti ünvanını aldı.

Hacettepe’de bulunduğu sürece titiz çalışmaları ile farklı bir ekolun temsilcisi olmuş, burun ameliyatlarından önce alçı kalıp çıkarma ve kulak rekonstrüksiyonları konularında özverili ve başarılı çalışmaları ile eğitime katkıda bulunmuştur.

1986 yılında öğretim üyesi olarak çalışmakta olduğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim dalındaki görevinden istifa ederek ayrılmıştır. 1986 yılı Mart ayından bu yana Ankara da serbest hekim olarak çalışmaktadır.


Üniversitelerde uzmanlık eğitimine giriş için yapılan bağımsız sınavlar 1987’ye kadar devam ediyor. 1987 yılı Eylül ayında ilk TUS sınavı gerçekleştiriliyor. Ama bu yıllarda Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim hastanelerinde bugünkü TUS benzeri bir merkezi sınav var. TUS sınavı önceleri sadece Ankara’da yapılırken şimdi Ankara, İstanbul, İzmir’de yapılıyor. TUS sınavı ile Hacettepe- Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’na ilk başlayan araştırma görevlisi Dr. Ruşen Kapucu. Bu tarihten sonra artık bu şekilde asistan alınmaya başlanıyor ve Dr. Ruşen Kapucu’dan hemen sonra Dr. Oya Kocabalkan ve Dr. İnci Gökalan isimli kadın araştırma görevlilerimiz bölümü kazanıyor.

1998 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı tarafından Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde “Doktora (PhD) programı” olan “İleri Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Doktora Programı” başlatılıyor. Bu programa öğrenciler, ALES puanı, giriş sınavı, İngilizce sınavlarının sonuçlarıyla alınıyor. Özel öğrenci statüsünde ise ALES puanı, giriş sınavı, İngilizce puanı olmadan girebiliyorlar. Bu programa ilk giren Plastik Cerrahi uzmanlarımızdan Dr. İbrahim Vargel. Ondan sonra sırasıyla Dr. Gökhan Tunçbilek, Dr. Mustafa Akyürek, Dr. Erhan Sönmez, Dr. Halil İbrahim Canter, Dr. Haldun Kamburoğlu ve Dr. Mert Çalış bu programı başarı ile bitirmişlerdir. Dr. Ersoy Konaş ve Dr. İnci Gökalan ise bitirme aşamasında devam etmektedirler.

Hacettepe Üniversitesi “Dudak-Damak Yarıkları Kraniyomaksillofasiyel Şekil Bozukluğu Tedavi Uygulama ve Araştırma Merkezi”, 7 mart 2013 mart tarihinde resmi gazetede yayınlanarak resmen merkez olarak kabul edilmiş ve rektörlüğe bağlı çalışan bir merkezdir. Bu merkez anabilim dalımızın çabaları ile kurulmuş olup, multidisipliner bir merkezdir. Merkez müdürü kuruluşundan itibaren Dr. F. Figen Özgür olup, müdür yardımcıları Ortodonti Anabilim Dalı’ndan Müge Aksu ve Dil-Konuşma Anabilim Dalı’ndan Maviş Kulak Kayıkçı’dır. Hastanemizde özellikle Çocuk bölümündeki birçok birimle birlikte çalışmakta olan bu merkez, yurt dışı merkezler benzeri çalışmakta ve Dudak Damak Yarıkları derneği, ACPA ve Eurocleft ile afiliye olarak devam etmektedir. Bu konuda liderlik etmeyi ve araştırmalar yapmayı önemsemektedir.

Merkezden hasta ailelerine dağıtılacak bir çok bilgilendirme ve algoritma broşürlerinin yansıra “Dudak Damak Yarıklı Bir Arkadaşım Var” ve “Yüzümün görüntüsünü Seviyorum” isimli 2 hikaye kitabı halkımızın, özellikle ilköğretim öğrencilerinin okuması için çıkartılmıştır.

Merkezimiz Aralık 2013 de kurulan Dudak damak yarıkları Derneğinin öncüsü olmuş ve birlikte 6 uluslararası kongre ve birçok toplantı yapmışlardır.

Anabilim Dalımızdan Dudak damak Yarıkları konusunda 1999 yılında çıkartılan bilimsel kitabın ikinci baskısı 2015 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu konudaki üçüncü kitap ise tamamen Dudak-Damak Yarıkları Kraniyomaksillofasiyel Şekil Bozukluğu Tedavi Uygulama ve Araştırma Merkezi nin katkılarıyla daha geniş olarak çok yakında çıkacaktır.

Dr. Figen Özgür yine merkezdeki çalışmaları ve hasta anılarından derlenmiş olan “Kocaman Gülen Bebekler” isminde bir roman yazmıştır. Amacı hasta ailelerini eğitmek olan bu kitapta ailelerin bilmesi gereken bilgiler yer almaktadır.

Bir diğer uygulama araştırma merkezimiz de 2 Aralık 2013 de kurulan “Estetik Cerrahi Uygulama ve Araştırma Merkezi” dir. Bu merkezin amacı da bu konudaki çalışmaları diğer merkezler ile işbirliği içinde ve teknolojinin verdiği imkanlarla detaylı bilimsel çalışmalar yapmak. Bu merkezin müdürü Dr. İbrahim Vargel, müdür yardımcıları ise Dr. Ersoy Konaş ve Fatma Visal Okur’dur.

Hacettepe-Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim dalı bünyesinde “El Cerrahisi Bilim Dalı” 2011’de resmi olarak kurulmuştur. Yan Dal program başlangıcı ise 2013. El Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı ve Eğitim Sorumlusu Dr. Emre Aksu olup bu alanda Dr. Serdar Nasır, Dr. Hakan Uzun çalışmaktadır. Bilim dalının yetiştirdiği ilk yan dal uzmanı Dr. Erhan Sönmez’dir, bitirdikten sonra mecburi hizmetini İzmir’de yapmıştır. Halen Katip Çelebi Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. Yan dal sınavı ile araştırma görevlisi alınmakta ve Ortopedi bölümü ile birlikte ortak bir program gerçekleştirilmektedir. Şimdiye kadar alınan yan dal uzmanlık öğrencileri; Seval Tanrıkulu, Perçin , Hasan Onur Arık, Tamer Coşkun, Barış Kafa ve İbrahim Kasapoğlu alınmıştır. Perçin kısa süre sonra ailevi nedenlerle istifa etmiştir. İbrahim Kasapoğlu se bitirmesine yakın istifa ederek ayrılmıştır.

2008-2011 yıllarında Dr. Emin Mavili Anabilim Dalı Başkanlığı yapmıştır.

2012 den bu yana Anabilim Dalı Başkanlığı görevini Figen Özgür yapmaktadır.

Dr. Figen Özgür 2014-2016 yılları arasında Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanlığını yapmıştır. Bu döneme denk gelen kuruluşumuzun 50. Yılı 2015 yılında oldukça güzel ve katılımlı olarak, iki gün süren bilimsel toplantılar, canlı cerrahiler ve sosyal program eşliğinde kutlanmıştır.

2020 yılında yapmayı planladığımız 55. Yıl kutlamaları ise Covid 19 engeline takılmıştır. Oysa TBMM kuruşunun da 100. Yılına denk gelmesi nedeni ile daha hoş bir kutlama planlanmış olmasına karşın, Anıtkabir’e bile gidilememiş ve Ata’mız da zoom platformu üzerinden yaptığımız toplantılarda anılmıştır.

Şu anda aktif çalışan 11 öğretim üyesi bulunan anabilim dalımızda ulusal ve uluslararası kongrelere ve bölgesel toplantılara katılım teşvik edilmektedir. Eski mezunlarımız ve şu anda var olan asistanlarımız, öğrencilerimiz ile kocaman bir aile olarak geleceğe hep umutla bakmayı arzu etmekteyiz.




Yukarı